boden alive

Movits! @ Boden Alive. Fler bilder från helgen kommer att dyka upp senare. Är ganska nyligt hemkommen efter en helg spenderad fotandes under Boden Alive samt i en kompis lägenhet. Just under konsertfotograferingen upptäckte jag att jag underskattat mitt kitobektiv, det är inte alls lika dåligt som jag hade fått för mig att det var. Ska definitivt börja använda det mer, för ibland är det skönt med vidvinkel/kunna zooma lite mer.

NIKON D80 + 18-135 mm

The Electric Cobras



Movits!


Markus Fagervall. Inte så rolig att fota


... men hans bassist är desto roligare

Smörblomma



Det som är väldigt bra med den Canon Powershot 590 IS som jag har är att den kan hantera manuella inställningar med bländare och slutartid. Bländaren är väldigt tacksam att kunna styra själv så man får en oskarp bakgrund då man vill ha det.

Nästa gång jag investerar i en kompaktkemare kommer det bli en som helst har manuella inställningar och som är vattentät. Undervattenspåsen i alla sina ära, den är underbar men det är lättare att bara dyka i vattnet än att börja leka med en påse först.

Under and over. Över och under.

Som tidigare sagt så är mitt objektiv inne på reparation vilket gör att jag använder min kompaktkamera väldigt mycket. Hög ISo ger irriterande mycket brus och bilderna är väl inte geniala men i brist på annat. Dessutom är det den kameran som går in i min undervattenspåse och som jag haft med mig de senaste dagarna då jag badat.



Jag tycker ljuset blev snyggt, i det här fallet gjorde det grumliga nytta.



Någon har jsut dykt.


En av de bättre jag tagit under vatten. Skärpan blev bra om än liten. Det vita är en del av ett musselskal.









feather and flower

Det är lite segt med uppdatering nu under det fina sommarvädret, men för uppdateringens skull slänger jag in två bilder som är relativt nyfotade iallafall. Louise's objektiv är på reparation för tillfället, och jag kan tänka mig abstinensen. Hoppas hon får tillbaka det i bättre skick snart.




raindrops

Jag håller på att bli sjuk, min hals gör ont. Blir det värre kommer jag att bli galen av att ligga inomhus och snora under flera dagar i sträck, för ligga inomhus och göra ingenting gör jag hela tiden just nu känns det som. Jag har nog av sånt. Kanske är det sviterna av allt festande sedan Talvatisfestivalen som gör sig påmint.


midsommarmat

Bilder på mat är kanske inte det roligaste att se på, men det är rikigt kul att fota ibland. Och eftersom det är midsommar idag får det bli några bilder på familjens midsommarmiddag. Gott var det iallafall.







Emelie II

Emelie berättade att hon tyckte mycket om svartvita och/eller kalla, blåtonade bilder (yeah!), så jag hade det i åtanke när jag redigerade. Och föresten, glad midsommar!



Nikon D80 & 50mm 1.8

emelie

Jag fotade Emelie för första gången igår, så just nu har jag cirka 400 bilder där minst två tredjedelar av dem är bra eller ganska bra på minneskortet i kameran då det inte finns tillräckligt med utrymme för att föra över bilderna till datorn. Jag måste börja rensa ut gamla bilder, och dessutom införskaffa en extern hårddisk. Hur min  ekonomi ska klara det har jag ingen aning om, men på något sätt ska det lösa sig.

Än har jag inte hunnit redigera så många bilder, men här kommer iallafall ett smakprov på några av dem. Bland det bästa med att fota Emelie var att hon helt utan vidare kunde göra mycket för bildens skull, och hade inga som helst problem med varken vatten, sant, glas eller smuts. Sådant uppskattas av mig i fotosammanhang, för bilderna kan bli både snyggare och mer originella om man är villig att göra lite galna saker.

Nikon D80 & 50mm f/1.8





Cat. Katt

Ett av de djur som jag fotat mest är katter så jag tänkte lägga upp diverse kattbilder. Dels är det mins farfars katt som heter Mirre och några katter jag träffade då jag var i Norsjö för några helger sedan. De är otroligt vackra och fina djur och ofta ganska tacksamma att fota, i allafall då de känner för att stå still. Ett problem är att ljuset inomhus kan vara väldigt väldigt dåligt. Men något jag upptäckte var helt underbart var att fota en sovande katt som ligger i solen. Helt underbart!




Elvis.


Mirre.


Mirre som liten.


Grisen.


Mirre


Grisen

Nikon D40, 18-55mm


Jag har börjat fundera på om jag ska köpa ett Nikon 35/1,8 objektiv till kameran. Objektivet har autofokusmotor och det säga vara bra. Kostar 2390 på cyberphoto.se och då följer det med uv-filter och microfiberduk.

Ett annat obektiv som jag är intresserad av är ett Sigma eller ett Tamron 70-300mm.

american . pancakes

I måndags var jag och några vänner bjudna på American Pancakes. Med betoning på american då de var gjorda av äkta amerikaner på äkta amerikanskt vis. Självklart dränkte vi dem i lönnsirap, och hade även bacon till. Samtliga svenskar kring bordet var först lite tveksamma till tanken på kombinationen kött + plättar, men efter att ha smakat så kom vi fram till att det faktist var helt okej. För något år sedan blev jag bjuden på macaroni and cheese, och det föll mig verkligen i smaken (dock var de flesta av de andra som smakade inte särskilt förtjusta). Önskar att det fanns i Sverige.




milk & mask

Jag gick en promenad ned till en sjö i förrgår. Det var dimmigt och småregnade, vilket det iochförsig har gjort konstant de senaste dagarna. Hittade två silverfjädrar (se nedre bilden) och sedan såg jag hur fyra fiskmåsar satt på ett bryggräcke. Det hade varit ett helt perfekt fotomotiv... om jag hade haft med mig kameran. Ibland blir man tokig på sig själv. Gick ned igår igen med kameran i det minst lika pissiga vädret. Tror ni fåglarna satt kvar? Inte en chans.



Examen

Det blev onekligen endel fotande under studenten och jag kan inte låta bli att säga att det känns lite vemodigt.




Det fanns många, många vackra klänningar.


Firas ska det. Jag drack Peach Pearl och kan verkligen rekommendera den.



Nikon D40, 18-55mm

Nu är mitt objektiv inskickat för koll så det blir gamla bilder eller bilder med Canon. Jag kanske måste bli vän med den kompaktkameran nu.

. fotboll .

Åkte ned till fotbollsplanen idag tillsammans med Sandra för att fota unga män i knästrumpor i atletiska poser. Mulet och regn, men det kändes ändå helt okej att sitta på läktaren under plåttak och höra regnet smattra. Under regnuppehållen (som inte varade länge) gick vi ned intill planen och jag fick fota. Fick även hjälp av Sandra att hålla paraplyet över kameran.


Ett blivande fotbollsproffs intog planen i pausen

NIKON D80 + 18-135 mm.

. studentfirande

Skolavslutningsonsdagen firade vi genom att åka några mil med buss till en kompis som bor i en by utanför min. Vi satt alla tre vid vattnet och åt choklad, jordgubbar, chokladbollar och annat gott. Sedan dök en till kompis upp. Vi åt, skrattade, pratade och kanske mest av allt fotograferade vi (surprise!). Senaste veckan har för mig varit ett virrvarr av allt möjligt, och egentligen finns det hur många bilder som helst att lägga upp här men som det inte riktigt finns tid till. Jag vet att uppdateringen ligger efter, men det kommer bilder ifrån vår studentvecka allt eftersom.





.Balance. Prayer.




KNUBBLA - He'll leave me anyday

Nu blir det massuppdatering på bloggen. Här kommer iallafall ett klipp från Talvatisfestivalen 2009 när mitt band KNUBBLA splar He'll leave my anyday vilket är en egengjord låt. Det är inte direkt det bästa vi någonsin skrivit enligt oss själva, men hursomhelst. Bandet består av mig och gitarristen, till detta tillfälle har vi lånat in en basist samt en trummis.

Jag - Sång & gitarr
MagdaNS - leadgitarr
Zacke - bas
Magnus "ELMO" - trummor


The swedish word "Fika"

Idag började studentveckan och det är inte mycket att göra så vi satt och fikade i nästan två timmar. Hur mysigt som helst och det blev mycket fika. Ett trevligt sätt att börja en slutgilitg vecka.












. Remember winter .

Kom bara att tänka på vintern eftersom det kom små snöflingor här i lördags och det finns en sak som verkligen är bättre med vårvintern än med sommaren och det är ljuset. Inget är bättre än det ljus som är en vinterdag då solen skiner från en klarblå himmel och träffar kritvit snö.

De dagarna är perfekta att fota bilder som nedan, man kan verkligen frysa bilderna utan att gå upp i iso eller något annat.







Tagna under Kåbdalis Big Air Invitational 1 maj 2009.

festival . extas

Nu kan jag inte hålla mig längre utan lägger up min tolkning av fredagskvällen under Talvatisfestivalen 2009. Det blev mestadels oskärpa, överexponering och självklart brus, men några få bilder blev ändå rätt okej. Jag upptäckte hur kul det var att ha någon att fota tillsammans med, för då kan man diskutera kamerainställningar och visa bra och mindre bra bilder för varandra. Jag höll mig först på P, bytte sedan till S och fifflade litegrann. Det blev en klar skillnad iallafall. Egentligen var det väl mest jag som tiggde om tips av Lollboll eftersom jag alltid annars håller mig till P (att fota helmanuellt är jag för trög/lat för). Nåja, hon kom med helt okej tips på inställningar iallafall. Tack Lollboll.

Jag valde att inte enbart fota band, utan att försöka dokumentera hela upplevelsen 'festival'. Visserligen innefattar 'festival' för mig egentligen tält, sol, bajamaja och tygband runt armen, men jag tycker ändå att jag lyckades fånga en del av konsertkänslan iallafall. Jag har egentligen minst ett sjuttiotal bilder som utstrålar så pass mycket 'festival' att de är värda att läggas upp, men jag har försökt gallra ut några av de bästa. Det blev dock inga bilder på varken Markus Fagervall eller ELMO. Tror att jag hade anslutit mig till dimman då, och dessutom var det alldeles för mycket trängsel framför scenen för att våga gå fram dit med kameran.

Dagen efter vaknade jag kring 18:00 med fruktansvärd huvudvärk, när jag ställde mig upp kändes det nästan som om jag skulle svimma. Vad det beror på kan vi bara spekulera i, men jag är hursomhelst övertygad om att det var minst ett femtiotal personer som vaknade upp med samma känsla. Egentligen skulle jag somsagt vilja skriva mer om kvällen - den var oförglömlig, men allt är inte till för att lämnas ut här, och allt skulle ändå inte få plats.


Följande bildseries namn/tema är;
FESTIVALEXTAS


Jakob Hellman


Utspilld öl på scenen




Park Hotell


Extas under Jakob Hellman's spelning


På backstagefterfesten





Den här killen var både underbar och besvärlig att fota. Han spelade snyggt och hade lika snygga poser, samtidigt som han konstant rörde på sig och stod stilla bara under korta ögonblick.





Det fina med denna förutom att den visar äkta känsla är att jag tror att den togs när Hellman spelade 'Tårarna'

NIKON D80 + 50mm f/1.8


.Music.

Igår var det foto i dåligt ljus och med rörliga fotomotiv.

Jag använde mig av fotoläge S, så jag kunde bestämma slutartiden själv. Objektivet 18-55 F/3,5-5,6G, kitobjektivet, visade sig vara funktionellt även i denna situation så man ska inte förakta det även om ett ljusstarkare objektivt hade varit att föredra.

Bilderna är tagna under Talvatisfestivalen.



Sångare i The Electric Cobras
Bländare: F/5, Slutartid: 1/50, ISO: 800



The Hoochies
Bländare: F/5,6 Slutartid: 1/20, ISO: 800



Jakob Hellman
Bländare: F/4 Slutartid: 1/40 ISO: 400



The Electric Cobras
Bländare: F/5,3 Slutartid: 1/50 ISO: 800



Park Hotell
Bländare F/5,3 Slutartid: 1/40 ISO: 800

like . milk

Just nu känner jag en blandning av nervositet och förvirring. Om några timmar är det tänkt att vi ska kliva upp på scen och framföra några låtar, och just nu är jag allt annat än förberedd. Men det kommer nog att gå bra. Jag har även varit på min pojkväns skolavslutning och fotat litegrann under morgonen. Dessvärre blev dom bilderna inte särskilt bra (inomhusbilder är verkligen inte min grej), men alla var så fantastiskt vackra i färgsprakande dräkter, sjalar, mössor och silver.



NIKON D80 + 50mm f/1.8

old . house

För några dagar (nätter) sedan besökte jag ett gammalt övergivet hus. Det var fruktansvärt fint och låg mitt ute i ingenstans. Dessutom var vissa delar av det otroligt välbehållet, till exempel stallet. Betonggolvet var i bra skick, den vita målarfärgen var kvar och häst och kospiltorna var också kvar. Tydligen är det någon gammal släkting som bott i det förut, men vem som äger det nu har vi ingen aning om. Önskade nästan att jag kunde bo där. Iallafall ha det som ett sommarställe. Det är verkligen något speciellt med en del gamla hus.

Om man kikar in genom fönstret kan man se delar av kospiltorna



Hästens spilta


(Bättre väder idag)

NIKON D80 + 50mm f/1.8

rain . drops

Det har regnat från och till under nästan hela dagen, bildbevis nedan. Jag har fortfarande inte fått uppleva en riktigt typisk sommardag i år. Både jag och Louise förundras över alla bloggare som börjar lägga upp nytagna blombilder i mars och skriver om sitt första utomhusdopp, här körs det fortfarande skoter och minst en meter snö ligger på backen in i mars. Nåväl, sommaren kommer väl såsmåningom hit upp också.

Till helgen kommer TALVATISFESTIVALEN att gå av stapeln. Bland annat Markus Fagervall, Jakob Hellman och mitt band KNUBBLA kommer att spela där. Jag tror att det kommer att bli jättekul, så har du möjlighet, be there.

Och så lite smygreklam
http://www.myspace.com/jmkknubbla


NIKON D80 + 50mm f/1.8

RSS 2.0